Sunday, March 09, 2014

RED VELVET CAKE



Bahan-bahan:
*4 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*2 sudu kecil baking powder
*1-1/2 sudu kecil garam

2 cawan buttermilk
2 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
2 cawan minyak masak
1 cawan air panas
4 biji telur A
1-1/2 sudu kecil esen vanila

3 sudu kecil cuka putih
1-1/2 sudu kecil soda bikarbonat


Topping
250g cream cheese
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula -
1 sudu besar jus perahan lemon


Cara-cara:

  • Lenserkan loyang 10" diameter (bulat) dengan butter dan panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
  • Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk, ayak dan ketepikan.
  • Dalam mixer bowl, satukan gula, minyak dan esen vanilla. Pukul hingga sebati dan masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang. Masukkan pewarna merah. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan buttermilk, sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
  • Satukan cuka putih dengan soda bikarbonat dan segera masukkan kedalam adunan tadi, segera kacau hingga sebati.
  • Tuang adunan dan bakar selama 45minit, atau kalau dibuat 2 layer, bakar anggaran 35 minit sahaja.
  



Untuk topping. Putar cream cheese hingga agak lembut, masukkan gula icing yanng telah diayak (pastikan diayak ya, kalau tak nanti frosting tu tak smooth). Akhir sekali baru masukkan whipping cream. Pukul sebati dan sapukan pada kek. Untuk memudahkan proses penyapuan, sapukan buttercream tu nipis jer dulu.. (seolah-olah macam kita nak gam kek tu.. jangan bagi terkeluar2 nanti), masukkan dalam petisejuk dalam 30 minit.. kemudian sapukan selebihnya. 


Nota:
Buttermilk boleh digantikan dengan - Mencampurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit.

Superfine flour/ tepung kek boleh digantikan dengan cara - setiap 1 cawan superfine flour.. masukkan 2 sudu besar tepung jagung dalam cawan dan kemudian penuhkan cawan tersebut dengan tepung gandum.

~ Selamat Mencuba ~

No comments: